5 Μύθοι για την Ψυχοθεραπεία: Ποια είναι η Αλήθεια;

Πολλές φορές, οι άνθρωποι πηγαίνουν στην θεραπεία με λανθασμένες αντιλήψεις τόσο για τη διαδικασία, τα μέσα αλλά και τα αποτελέσματα αυτής. Σε αυτό συμβάλλουν και οι διαστρεβλωμένες εικόνες που έχουμε από τα media, τις ταινίες κλπ, καθώς και από στερεότυπα της κοινωνίας που δεν είναι εξοικειωμένη με την ουσία της ψυχολογικής σκέψης και του ρόλου του ειδικού. Ας δούμε κάποια από αυτά:

1. Ο Ψυχοθεραπευτής θα μου πει τι να κάνω: ΜΥΘΟΣ

Βασικός δεοντολογικός κανόνας των ειδικών είναι ότι σεβόμαστε την προσωπικότητα και την ελεύθερη βούληση του κάθε ατόμου. Άλλωστε ένας βασικός σκοπός της θεραπείας είναι η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθηση στις προσωπικές επιλογές. Αυτό φυσικά δεν εφαρμόζεται όταν τίθενται ζητήματα ασφάλειας και ζωής του ιδίου ή άλλων.

2. Ο ειδικός θα μου δώσει συμβουλές, όπως η οικογένεια ή οι φίλοι μου: ΜΥΘΟΣ

Μπορεί, αγαπημένοι μας άνθρωποι με συναισθήματα και εμπειρία σε κάποια ζητήματα να μας κατευθύνουν σε αυτό που θεωρούν καλό για εμάς. Ο ειδικός όμως θα στοχεύσει στο να βρούμε εμείς οι ίδιοι το Θέλω μας και την “λύση” που μας ταιριάζει βασισμένος στην ατομικότητά μας, μέσα από επιστημονικές τεχνικές και ασκήσεις και όχι μέσω προσωπικών και άρα υποκειμενικών απόψεων.

3. Η θεραπεία θα με κάνει να αλλάξω χαρακτήρα: ΜΥΘΟΣ

Κανείς δεν έχει και δεν θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα να παρέμβει σε αυτό που αποκαλούμε χαρακτήρα. Είναι αποτέλεσμα ισχυρών διεργασιών, προσωπικών κανόνων, θέλω και ατομικού δικαιώματος στο διαφορετικό. Παρόλα αυτά, με αίτημα του θεραπευόμενου και συνεργατική προσπάθεια μπορούμε να επεξεργαστούμε δυσλειτουργικά μοτίβα στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

4. Τα αποτελέσματα θα έρθουν με έναν μαγικό, αυτόματο τρόπο: ΜΥΘΟΣ

Είναι σίγουρο πως όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο ανυπομονούμε να “πετάξουμε” ότι μας βαραίνει, ή περιμένουμε από κάποιον πχ φίλο, συγγενή ή ειδικό να μας βρει την απάντηση σε αυτά που μας απασχολούν και να μας σώσει από τα αρνητικά συναισθήματα. Παρότι στόχος της θεραπείας είναι κάθε φορά το άτομο να φεύγει όσο πιο αποφορτισμένο γίνεται, πρέπει να κατανοήσουμε πως η πορεία έχει διάφορα σκαμπανεβάσματα, δύσκολα συναισθήματα και σκέψεις που πιθανόν να έρθουν στην επιφάνεια προτού επιλυθούν. Ταυτόχρονα όμως, όλα αυτά μας φέρνουν συνειδητά και υποσυνείδητα πιο κοντά στον στόχο μας.

5. Όποιος κάνει Ψυχοθεραπεία έχει λύσει όλα του τα θέματα: ΜΥΘΟΣ

Μπορεί κλείνοντας έναν κύκλο Ψυχοθεραπείας να καλύπτουμε πολλά ζητήματα που είχαν ανάγκη επίλυσης και διαχείρισης για το μέλλον, παρόλα αυτά, η ζωή είναι μια δυναμική διαδικασία και, μια καινούργια δυσκολία ή κάτι που μπορεί να αναδυθεί σε μεταγενέστερο χρόνο δε σημαίνει αποτυχία του ατόμου ή ακύρωση όλων αυτών που είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει στο παρελθόν.

Συμπερασματικά, χρειάζεται να δούμε την Ψυχοθεραπεία σαν ένα ταξίδι μέσα από το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους δαίμονές μας έχοντας όμως κατά νου πως τίποτα δεν μπορεί να μας καταστρέψει από τη στιγμή που έχουμε πάρει απόφαση να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να δούμε κατά πρόσωπο ότι μας σαμποτάρει μια καλή ζωή. Με σύμμαχο έναν ειδικό που σέβεται τον θεραπευόμενο αλλά και την επιστήμη της Ψυχοθεραπείας, που συμβάλλει στη δημιουργία μιας ισχυρής και αφοσιωμένης θεραπευτικής σχέσης, μόνο μια πορεία υπάρχει… Αυτή της λύτρωσης!

Νικολέττα Παπαδάτου

Ψυχολόγος με εξειδίκευσή στη Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση και με μετεκπαίδευση στην Ψυχοπαθολογία παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, καθώς και οικογενειών και ζευγαριών. Απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου.